Interspiritueel Seminarie

Na mijn inwijding in 2009 in New York tot Interfaith Minister besloot ik om mijn werk hier in Nederland vorm te geven door het opzetten van het Interspiritueel Seminarie, naar voorbeeld van het One Spirit Interfaith Seminary waaraan ik zelf studeerde. Al jarenlang zijn zij ervaren en hebben nagedacht over de inhoud en daar wilde ik zo dicht mogelijk bij blijven, met wat aanpassingen aan de Nederlandse cultuur.

Het kwam zover dat ik een eerste pilot groep les gaf en zowel ik alsook de groep genoten van de vele docenten uit de verschillende religies en andere wijsheidstradities. We maakten een bijzonder proces door.

Helaas moest ik, vanwege de ernstige ziekte die mij overkwam en mede daardoor om organisatorische redenen, het seminarie (vooralsnog) loslaten. In de retraites die ik nu organiseer is het concept van het seminarie nog steeds herkenbaar. Veel van de thema’s en sommige docenten komen terug in de retraites en het proces dat we met elkaar doormaken heeft een zelfde diepgang.

Mocht je je geroepen voelen om toch echt het seminarie-programma te volgen en opgeleid te willen worden tot Interfaith Minister, dan behoort het tot de goede mogelijkheden om de opleiding in New York te volgen. Ruim de helft van de studenten volgt het onderwijs online via een inmiddels kwalitatief mooi systeem waarbij je online live aanwezig bent tijdens de lessen. Er is enkel de verplichting om de retraites aan het eind van de twee jaren daar ter plekke te doen (eventueel beide achter elkaar aan het eind van het tweede jaar) en aanwezig te zijn voor de inwijding. Je leest er alles over (in het Engels uiteraard) op www.OneSpiritInterfaith.org. Mocht je er vragen over hebben: Ik beantwoord ze graag! Het is een bijzondere ervaring, het heeft mijn leven veranderd en verrijkt.

Foto’s van de inwijdingsviering van Joan’s klas in new York (2009)